Bases dels Premis Vinari dels Vins Catalans, edició 2024

Article 1 – Organització i control de les dades
Article 2 – Objectius
Article 3 – Participants
Article 4 – Condicions d’admissió
Article 5 – Mostres
Article 6 – Modalitat d’inscripció
Article 7 – Cost de participació i forma de pagament
Article 8 – Enviament de les mostres
Article 9 – Condicions de l’organització de les jornades de tast
Article 10 – Classificació dels vins
Article 11 – Guardons i premis
Article 12 – Força major i modificació
Article 13 – Controls
Article 14 – Participació al concurs
CONTACTE i incidències
Article 1 – Organització i control de les dades

Els Premis Vinari dels Vins catalans (d’ara endavant Premis Vinari) estan organitzats per Vadevi.cat– Comunicació Vinària, S.L- amb seu al carrer Caballero, 58, amb codi postal 08014, de Barcelona. El lloc web oficial www.premisvinari.cat i l’e-mail de contacte: vinari@vadevi.cat

Registrant-se al concurs dels Premis Vinari, es considerarà que tots els participants han consentit la transferència de les seves dades personals al responsable del tractament d’aquestes, als efectes de l’administració dels Premis Vinari i de qualsevol altra finalitat que hagi consentit el participant.

Article 2 – Objectius

Els Premis Vinari tenen com a principals objectius:

  • Promocionar i potenciar els vins de qualitat elaborats a Catalunya, fomentar-ne el coneixement i la difusió com a producte de proximitat i estimular-ne el consum responsable.
  • Oferir a les empreses comercialitzadores i elaboradores de vins l’oportunitat de ser avaluades per un panell de tastadors professionals del sector del vi.
  • Divulgar entre els consumidors -especialment catalans- la cultura, el territori i les característiques dels vins catalans.
Article 3 – Participants

Hi poden participar amb els seus vins tranquils, escumosos, fortificats o de licor:

  • Elaboradors particulars
  • Cooperatives vitivinícoles
  • Unions de cooperatives vitivinícoles
  • Agrupacions de productors 
  • Propietaris o representants de les marques dels vins inscrits que els elaborin a qualsevol lloc de Catalunya
  • Tots els vins han d’estar sota l’empara d’una denominació d’origen protegida o de la marca col·lectiva Corpinnat.
Article 4 – Condicions d’admissió
  • Els vins presentats han d’estar embotellats i presents al mercat català o que hi siguin a partir que es facin públics els resultats dels Premis.
  • Les etiquetes de comercialització han de complir amb la reglamentació comunitària per als estats membres de la UE i amb la reglamentació vigent a Catalunya en el moment d’inscriure’s als Premis.
  • S’accepten les etiquetes temporals, però la informació que apareix en aquestes etiquetes ha de ser la mateixa que la que apareixerà a l’etiqueta final i cal enviar l’etiqueta definitiva a l’organització abans que es publiquin els resultats dels Premis.
  • S’han d’omplir tots els camps de registre del formulari per a la seva definitiva inscripció als Premis. 

IMPORTANT: La persona que realitzi la inscripció és la responsable de les dades expressades en el formulari d’inscripció. Aquestes dades seran les que s’utilitzaran per classificar els vins en l’ordre de tast del concurs, i les que es publicaran en el cas que guanyin premis o medalles.

Article 5 – Mostres
  • Per a poder concursar, els vins han de procedir d’un lot homogeni. S’ha de presentar cada mostra com s’especifica a continuació:

    • Quatre (4) ampolles per mostra, de format estàndard 75 cl. Si són formats inferiors o superiors a l’ampolla de 75 cl. (per exemple: ampolles de quart, llaunes, benjamí…), enviar el volum corresponent de 3 litres pels tastos preliminars i final.
    • Les ampolles han de portar l’etiqueta de comercialització i complir amb els requisits legals sobre el tipus d’informació que contingui.

    Les ampolles estaran a disposició del jurat de tastadors per poder-les avaluar. En el cas que en sobrin, quedaran a disposició de l’organització per a l’acte de lliurament dels Premis o els actes posteriors de promoció dels vins catalans.

Article 6 – Modalitat d’inscripció 

La inscripció es farà online a través de la pàgina web del concurs. Caldrà emplenar les dades del formulari seguint les instruccions que s’indiquen .

L’organització rebrà les mostres i les inscripcions i exclourà les que no compleixen amb el reglament.

Es descartaran les fitxes d’inscripció que no vagin acompanyades del corresponent pagament dels drets d’inscripció.

L’empresa que inscriu els vins és totalment responsable de la veracitat de les dades introduïdes en el formulari d’inscripció.

Article 7 – Cost de participació i forma de pagament
Article 7.1 Cost de participació:

Inscriure un vi té el cost de 70 euros + iva

En cas que un celler inscrigui més d’un vi, aleshores s’aplicarà el següent escalat de preus:

  • 2 vins: 68 euros per vi + iva
  • 3 vins: 65 euros per vi + iva
  • 4 vins: 60 euros per vi + iva
  • 5 o més vins: 55 euros per vi + iva

D’altra banda:

  • Optar al Premi a la Millor Etiqueta: 15€ /etiqueta + iva
  • Optar al Premi al Millor Projecte Ecològic: 20€ /projecte + iva
Article 7.2 – Forma de Pagament

El pagament de la inscripció dels vins es pot fer mitjançant targeta de crèdit o per transferència bancària. La inscripció serà ferma un cop s’hagi rebut la confirmació del pagament de la targeta de crèdit o el comprovant de la transferència bancària.

La transferència bancària s’ha de realitzar al número de compte de l’entitat:

CAIXABANK

IBAN: ES98 2100 3054 6722 0065 8467

En l’assumpte de la transferència s’haurà de fer constar:

Nom del celler + import de la inscripció

El comprovant de la transferència s’ha de fer arribar per correu electrònic a vinari@vadevi.cat

Les despeses bancàries, en cas que n’hi hagi, van a càrrec del participant. No es reemborsaran les despeses d’inscripció en cas de cancel·lació o d’error d’inscripció.

Article 8 – Enviament de les mostres

Les mostres dels vins inscrits s’hauran de fer arribar al lloc designat per l’organització. El participant triarà el mitjà per fer arribar les mostres a la seu corresponent -l’expedició de les mostres anirà al seu càrrec- i és ell qui assumirà els riscos i despeses. Es rebutjarà qualsevol mostra enviada a ports deguts i les mostres que no compleixen amb el reglament.

Direccions i horaris:

Les mostres s’hauran d’enviar a la seu corresponent del dilluns 22 d’abril al divendres 26 d’abril de 2024

En el seu defecte o en cas de no arribar a la data límit del 26 d’abril, hi ha l’opció d’enviar les mostres directament a la seu dels Premis, a partir del dia 7 de maig (dies 8 i 13 de maig no hi serem). 

Magatzem dels Premis Vinari

CENTRE ÀGORA – PRIMERA NAU
Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 – Vilafranca del Penedès
Telèfon: 666 579 122 (Ramon Roset)
Horari de 9:30 a 14:30

IMPORTANT: SI US PLAU, INDIQUEU DE FORMA VISIBLE “PREMIS VINARI 2024” EN TOTES LES CAIXES

Vins amb DO Alella

Consell Regulador DO Alella

Avinguda Sant Mateu, 2 08328 Alella

Dilluns a divendres: 9 a 17 h

Anna Pujol
93 555 91 53

Vins amb DO Catalunya

Consell Regulador DO Catalunya

Edifici de l'Estació Enològica Pg. Sunyer 4-6, 1r pis. 43202 Reus

Dilluns a dijous: 08:30 -13 h i 15-18 h Divendres: 8-15 h

Carme Lozano

977 328 103

Vins amb DO Cava

Consell Regulador DO CAVA

Carrer Soledat, 54 08720 Vilafranca del Penedès

Dilluns a dijous: 9-11 h i 16-17 h Divendres: 9-11 h

Óscar Mestres

649 097 848

Vins amb DO Conca de Barberà

Consell Regulador DO Conca de Barberà

C/ de la Volta, 2 43400 - Montblanc

Dilluns a divendres: 8-14 h

Pilar Rosselló

977 926 905

Vins amb DO Costers del Segre

Consell Regulador DO Costers del Segre

Complex de la Caparrella, 97. Edifici Gerència 1a planta 25192 Lleida

Dilluns a divendres: 9-14 h

Núria Balagué

Imma Sierra

973 264 583

Vins amb DO Empordà

Consell Regulador DO Empordà

Pl. del Sol, s/n - 17600 Figueres

Dilluns a divendres: 8-15 h

Núria Macau

972 507 513

Vins amb DO Montsant

Cooperativa Falset-Marçà

Miquel Barceló, 31 43730 Falset

Dilluns a divendres: 8-14 h

Ester Borràs (Coop.Falset-Marçà)
Pau Sabaté (DO Montsant)

Ester: 977 83 01 05
Pau: 977 83 17 42

Vins amb DO Penedès

Consell Regulador DO Penedès

Plaça Àgora, 1. 08720 Vilafranca del Penedès

Dilluns a divendres: 08:30-14:30 h

Mel Quiroz
Laia Roig

938 904 811

Vins amb DO Pla de Bages

Consell Regulador DO Pla de Bages

Casa de la Culla, s/n. 08243 Manresa

Dilluns a divendres: 7-15 h

Eva Farré

938 748 236

Vins amb DOQ Priorat

Consell Regulador DOQ Priorat

Major, 2 43737 Torroja del Priorat

Dilluns a divendres: 9-14 h i 16- 18 h

Gemma Casalé i Sofía Vicente

977 839 495

Vins amb DO Tarragona

Consell Regulador DO Tarragona

Carrer de la Cort, 41 baixos 43800 Valls

Dilluns a divendres: 9-14 h

Àngels Collado

977 217 931 / 659 301 763

Vins amb DO Terra Alta

Consell Regulador DO Terra Alta

Carretera Vilalba, 31 43780 Gandesa

Dilluns a divendres: 9-14 h i tardes de dimarts a dijous de 16-19 h

Vero o Maria Josep

977 421 278

682 83 38 59

Vins Escumosos Corpinnat

Plaça de Manuel Raventós, 1 1er 08770 Sant Sadurní d’Anoia

Horari a convenir

Jaume Mata

678 024 960

Article 9 – Condicions de l’organització de les jornades de tast

Aquest concurs s’organitza sota el principi de l’anonimat absolut de les mostres i per respectar aquest principi de total confidencialitat, els jurats no podran identificar el vi, el seu preu, les seves puntuacions o les recompenses obtingudes.

L’organització dels Premis Vinari es reunirà en una sala aïllada, tranquil·la, lluminosa i ben ventilada per a preparar les sessions de tast.

Cada vi es tastarà individualment per un grup de tastadors professionals seguint una fitxa de tast que facilitarà l’organització.

L’apreciació dels vins és descriptiva i inclou puntuacions sobre:

• Aspecte visual
• Aspecte olfactiu
• Impressió en boca
• Impressió general de qualitat

El desenvolupament del concurs consistirà en unes sessions de tast on es degustaran i qualificaran tots els vins presentats.

Durant el mes de juny del mateix any es celebrarà una segona ronda de tast amb els millors vins de les categories de vins joves qualificats de les primeres sessions i que passin la nota de tall del concurs, amb l’objectiu de decidir els guardonats

Durant el mes de setembre del mateix any, es celebrarà una segona ronda de tast amb els millors vins de les categories de vins de criança qualificats de les primeres sessions i que passin la nota de tall del concurs, amb l’objectiu de decidir els guardonats.

En cas de dubte o desempat, es celebrarà una tercera ronda de tast, on es decidirà per la mateixa metodologia de tast a cegues, quins són dels millors vins puntuats del concurs.

Article 10 – Classificació dels vins

Per tal de classificar l’ordre de tast dels vins i els premis corresponents, se seguirà la informació proporcionada sobre l’estil d’elaboració i criança, l’anyada corresponent, les varietat de raïm, així com les certificacions per institucions autoritzades, entre d’altres. S’hauran de detallar aquestes dades al moment d’inscripció i a la plataforma web.

Entenem per vins blancs o negres joves els de la darrera anyada, en aquest cas la 2023, independentment de com hagin estat fermentats i  que tinguin una criança en qualsevol tipus de recipients, llevat dels dipòsits d’acer inoxidable o de l’ampolla, inferior o igual als 3 mesos en el moment de la seva inscripció.

La classificació dels vins escumosos es farà en base als mesos de criança en ampolla que tinguin les mostres en el moment de la inscripció als Premis, a comptar des de la data del seu tiratge i no per la classificació dels seus marxamos. És obligatori indicar en la fitxa d’inscripció dels escumosos els mesos de criança que tenen en el moment de la seva inscripció.

Categories:

1. Vins blancs joves
2. Vins blancs brisats
3. Vins blancs amb criança
4. Vins rosats
5. Vins negres joves
6. Vins negres amb criança
7. Vins negres de guarda
8. Escumosos rosats fins a 18 mesos de criança
9. Escumosos rosats a partir de 18 mesos de criança
10. Escumosos fins a 18 mesos de criança
11. Escumosos entre 18 i fins a 30 mesos de criança
12. Escumosos entre 30 i fins a 60 mesos de criança
13. Escumosos de més de 60 mesos de criança
14. Vins dolços, rancis o de postres

Article 11 – Guardons i premis

El barem dels guardons adoptat és un sistema que funciona per apreciació i que permet la classificació dels vins que competeixen en funció de les seves qualitats intrínseques.

Els Premis Vinari atorga les següents medalles: Vinari Gran Or, Vinari d’Or, Vinari de Plata. D’entre tots els vins guanyadors d’una medalla Vinari Gran Or s’atorgarà la distinció de Millor Vi Català de l’Any.

Segons el reglament de la OIV, es limita el nombre de recompenses a un 30% del total de les mostres presentades al concurs. Els guardons s’atorgaran segons apreciació del Jurat de Tast en funció de l’alt nivell de qualitat dels vins presentats, però en cas que el jurat ho consideri oportú, es podran declarar deserts algun o alguns dels guardons. Tanmateix si el Jurat de Tast ho considerés oportú es podrien declarar dos guanyadors ex aequo d’algun o alguns dels guardons.

A més, els Premis Vinari atorguen els següents premis especials:

Premi a la Millor Etiqueta, entre els vins inscrits en aquest apartat
Premi al Millor Projecte Ecològic, entre els cellers inscrits en aquest apartat
Premi al Millor Celler, que correspondrà al celler que obtingui un major nombre de medalles en el certamen.

Tanmateix es podran atorgar altres premis especials promoguts pels patrocinadors dels Premis Vinari

L’organització posarà a la venda les etiquetes adhesives de les medalles i estaran a disposició exclusiva dels cellers amb vins guardonats.

Es prohibeix l’ús no autoritzat i la reproducció del logotip, de les distincions i dels Premis.

Els resultats del concurs es difondran de la manera més àmplia possible utilitzant tots els mitjans de comunicació (xarxes socials, web, premsa especialitzada i generalista, etc.).

Article 12 – Força major i modificació

• En cas que un esdeveniment aliè a la voluntat de l’organització impedeixi el desenvolupament correcte del concurs, la responsabilitat no recaurà en els Premis Vinari.

• L’organització es reserva el dret de cancel·lar el concurs, de modificar les dates inicialment previstes, d’abreujar-lo, de perllongar-lo o de modificar les condicions o el desenvolupament en cas de força major (epidèmia, incendi, inundacions, catàstrofe natural, vaga, acte terrorista, etc.), de qualsevol esdeveniment imprevist i aliè a la seva voluntat o de necessitat justificada.

• En aquests supòsits, no es podrà responsabilitzar l’empresa organitzadora ni demanar-li cap compensació.

Article 13 – Controls

• L’organització dels Premis Vinari es reserva el dret de cancel·lar qualsevol inscripció incompleta o errònia i eliminar les mostres que no compleixin amb el reglament.

• Només l’organització dels Premis Vinari serà competent per a solucionar eventuals litigis.

• Els organitzadors es reserven el dret de procedir a un control analític dut a terme per un laboratori d’anàlisis enològics autoritzat de les mostres premiades, en cas que ho consideri necessari.

Article 14- Participació al concurs

La participació al concurs implica l’acceptació íntegra d’aquest reglament. No es reemborsaran les despeses de participació en el cas que les mostres, els documents d’inscripció i/o el pagament de les despeses arribin passada la data límit d’inscripció al concurs o s’hagi incomplert algun dels reglaments descrits en aquestes bases.

Contacte i incidències

Informació general sobre els Premis Vinari:

Podeu seguir l’actualitat del concurs a xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter: @PremisVinari i del hashtag #Vinari24